opgeruimd.jpg

Ontdek hoe je meer energie krijgt door op te ruimen

Opgeruimd staat netjes. Opruimen geeft rust.

In dit blog ga ik het hebben over opruimen. Ik deel met je welke rust het mij gegeven heeft om mijn huis en mijn klas op te ruimen. Ook geef ik je een aantal tips waar je zelf mee aan de slag kunt zodat jij ook thuis en in je klas de rust kunt creëren die je nodig hebt om met energie voor de klas te staan.

Herken je dit? Teveel kopietjes gemaakt: “Dat bewaar ik voor als ik deze les volgend jaar weer geef.” De tekeningen die kinderen met liefde en aandacht voor je maken. Een overvol postvakje in de teamkamer. Die leuke leerzame spulletjes die je bij de Action of Flying Tiger tegenkomt en voor zo weinig meeneemt. Als je even niet oplet, groeit je klas (en ook je huis) dicht met alles wat je verzamelt. Alles heeft nog waarde en komt misschien in de toekomst nog wel eens van pas. 

Als leerkracht was ik een echte verzamelaar. Zeker toen ik nog voor groep 1&2 stond. Alles kon nog een keer gebruikt worden, alles kon nog een leerzame activiteit zijn. Zonde om weg te gooien! En mijn klas groeide dicht. Het was voor kinderen lastig om goed op te ruimen in de gestelde tijd omdat er teveel aanbod was. Dat gaf mij stress, teveel prikkels, frustraties over het opruimgedrag van kinderen en na schooltijd eerst puinruimen omdat het de kinderen niet gelukt was om op te ruimen.

Wat had ik veel verzameld! Niet alleen omdat alles van waarde leek te zijn maar ook omdat ik de energie en de tijd niet had om alle spullen een geschikte plek te geven. 

Als invalleerkracht kom ik regelmatig in groepen waar ik dit ook in andere collega’s herken. Ik zie dit direct aan  de inrichting van de klas. Dit zijn voor mij vaak de onrustige dagen om over te nemen. Vooral opruimen is echt een nachtmerrie! Een kralenplank die over de vloer gaat aan de ene kant van het lokaal en aan de andere kant een bakje met schelpen terwijl in de bouwhoek de blokjes en de auto’s en de takjes uit het bos allemaal nog een plekje moeten krijgen. Als ik de klas afsluit, weet ik niet zeker of de “rommeltjes” die er nog liggen van mij zijn of nog van de vorige dag. 

En toen ik even stopte met werken, omdat ik opgebrand was, ben ik gaan opruimen. Mijn hele huis. Beetje bij beetje. Alle kleding die ik al langer dan een jaar niet meer aan had gehad, schoenen die niet lekker zaten, beddengoed (hoeveel overtreksets heb je eigenlijk nodig?), creatieve projecten die ik toch niet meer ging afmaken, keukenspullen die overbodig waren, papieren, tijdschriften, schoolboeken van de Pabo, foto’s, knutselspullen, speelgoed van de kinderen, meubels die we niet gebruikten en veel ruimte innamen. Allemaal heb ik het weggedaan via Marktplaats, 2Switch, milieustraat, kliko, vrienden, weggeefhoek, etc.

En hoe meer ik wegdeed hoe meer ruimte en rust ik ervaarde. Dat gaf mij energie! Alles wat ik nog in mijn kast heb liggen, ligt daar nog omdat ik er blij van word. Het dient mij nog. Als iets mij of mijn gezin niet meer van dienst is, kan het weg. Als ik in een winkel ben, koop ik niet meer zomaar iets omdat het misschien wel van pas komt of omdat het goedkoop is. Ik kan nu heel veel aankopen weerstaan. 

Hoe is het bij jou en in jouw klas? Ervaar jij onrust? Groeit jouw huis en of jouw lokaal beetje bij beetje dicht? Begin met opruimen! Begin klein. Maak eerst een lijstje. Dat is een kleine actie. Daarop zet je alle plekken waar je rommel ervaart, waar het vol is en je niet makkelijk bij kunt. Begin bij de spullen die je het minst dierbaar zijn: kleding of een plank in de kast van de leerkrachten op school. Deurtjes en lades die je liever graag dichthoudt. Elke dag een beetje. Vul een boodschappenkrat met spullen en zoek thuis uit wat je daarvan nodig hebt. Deze vragen kunnen je helpen om te beslissen of iets weg moet: Wat gebruik je dagelijks? Leg het dan op een plek waar je met gemak bij kan. Als je iets eenvoudig op internet terug kunt vinden, moet het dan ook in jouw kast? Wat heb je misschien nog wel een keer nodig en kun je voor 20 euro of minder ook weer kopen binnen een straal van 10 kilometer? Doe dat dan ook weg. Gebruik je gevoel. Ga bij de dingen waar je over twijfelt even met je aandacht naar binnen en vraag aan jezelf: “Is dit nog een bijdrage aan mij, mijn klas of mijn gezin?”Is het antwoord “ja” geef het dan een plek. Zo niet, dan is het duidelijk: opruimen! 

En heb je iets opgeruimd? Vier het dan! Doe iets waar je blij van wordt en geef jezelf de credits voor dat wat klaar is. Als je dat kan voelen, pak dan pas het volgende deel op. 

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan naar de film “The Minimalists” op Netflix. Ook heeft Marie Condo een serie (ook op Netflix) over opruimen. 

Overzie je het niet? Wie in jouw netwerk kan jou hierbij helpen? En laat het me weten als ik hierin nog iets voor je kan betekenen. 

Ik wens je heel veel succes! En veel plezier van het resultaat. Ik hoor graag van je hoe het voor je is om op te ruimen en wat het je brengt. 

Energieke groet,

Riekje Tjallingii

De Energieke Leerkracht