oneindige_mogelijkheden.jpg

Heb jij voor het nieuwe jaar goede voornemens?

Heb jij voor het nieuwe jaar goede voornemens? Of ben je er niet meer aan begonnen, omdat je je er, vroeg of laat, toch niet meer aan houdt? Vaak zijn deze voornemens gebaseerd op conclusies die je over jezelf en je leven hebt genomen. En vaak is een voornemen gericht op een bepaalde uitkomst die weer voortkomt uit een andere conclusie over hoe en wat er beter moet. 

We zijn zo gewend om te leven vanuit conclusies en oordelen. Dit is zus en dat is zo, die is minder en deze is beter, daar gaat het altijd zo en hier altijd zus, ik ben anders en jij bent gewoon of andersom. Alles staat vast. Er zit geen beweging in. En als er iets of iemand anders doetdan bij de bovenstaande conclusies past, dan komen er weerstand en oordelen.

Maar wat als niets vast is? Wat als al die conclusies er alleen maar voor bedoeld zijn om ons leven op orde te houden? Ook als die orde vermoeiend, onrustig en beperkend is. Wat als je op een eenvoudige manier alles op losse schroeven kunt zetten, in beweging, op weg naar oneindige mogelijkheden? In hoeverre ben je bereid de orde in je leven op te geven voor iets groters? Iets wat meer levensvreugde zou kunnen brengen.

Vragen stellen. Op verschillende plekken in verschillende stromingen kwam ik het tegen.  Overal een beetje op een andere manier. Bas van Vugt (van de HGO) zei tijdens een training die ik bij hem deed: “De kwaliteit van je leven hangt samen met de kwaliteit van de vragen die je stelt.” De vraag: “Waarom overkomt dit mij nou altijd?” is bijvoorbeeld een vraag die je energie en dus de kwaliteit van je leven, verlaagt. 

Ergens rond die tijd ben ik ook geïnspireerd geraakt door Dominique Struik die 100 dagen elke dag in een live video deelde met welke vragen zij die dag bezig was. Zij deed dat, en nog steeds, met de vragen van Access Consciousness. Gekke vragen. Maar ze werken voor mij. Ik heb, sindsdien zoveel meer bewustzijn gekregen. Zwaardere periodes duren nu geen weken meer maar zijn soms binnen twee minuten geklaard. 

Om je een beeld te vormen zal ik een paar voorbeelden geven.

Laatst stond ik met autopech langs de weg. Op de dijk van Driel naar Arnhem. Ik was op weg om boodschappen te halen voor die week. Mijn auto deed niks meer. Mijn man, die mij in dit soort situaties kan vertellen wat te doen, nam zijn telefoon niet op, dus ik was op mijn eigen oplossingsvaardigheden aangewezen. Het was koud. Genoeg reden om flink de balen te hebben van de situatie. Ik stelde mezelf de vraag: “Wat is hier goed aan dat ik nog niet snap?” Met deze vraag kon ik mijn omgeving opmerken, kwam ik op het idee om de garage uit Driel te bellen om me weg te slepen, en kon ik tijdens het wachten even met mijn aandacht bij mezelf komen. Ik merkte op dat ik die dag eigenlijk behoefte had aan rust. Dat had ik nu. En al het andere, loste zich ook met gemak op. Eén simpele vraag, maakte van deze situatie, een moment van zorgen voor mezelf.

Als mijn kinderen ruziën stel ik ze de vraag: “hoe wordt het gezelliger dan dit?” Vaak gaan ze dan bij zichzelf te rade wat zij denken dat er nodig is en verandert de situatie binnen een paar minuten.

Het gaat er bij deze vragen helemaal niet om dat er een juist antwoord komt. Het is de intentie die je zet. De intentie om een nog onbepaalde verandering uit te nodigen. Er zit geen moeten bij. De uitkomst is open. Open voor ongekende mogelijkheden.

Wil je hier verder mee oefenen? Heeft mijn blog je geïnspireerd of je nieuwsgierigheid gewekt? Ik ga de eerste drie maanden van 2020 elke dag een vraag delen op FaceBook @Ikenergiek (hoofdletter i) om je op ideeën te brengen. Om je op weg te helpen met vragen stellen. Sommigen zijn van Access, sommigen een eigen variatie daarop en sommigen gewoon vragen om je weer aan het dromen te brengen. 

Ben jij er klaar voor om je goede voornemens voor het nieuwe jaar om zetten in vragen en jouw leven vorm te geven zoals dat bij jou past? Ben je bereid los te laten hoe dat er precies uit moet zien. En de weg er naar toe? Mag die ook nog onbekend zijn? Ik nodig je uit om vragen te gaan stellen. Vragen die een uitnodiging zijn voor oneindige, ongekende mogelijkheden. Welke ruimte, energie en bewustzijn gaat het stellen van vragen jou opleveren? Welke ruimte, energie en bewustzijn kan ik zijn om jou daarbij te begeleiden? Zie ik je op Facebook? Wat is er nog meer mogelijk?

Ik kijk uit naar je reactie!