twijfelen.jpg

Iedereen twijfelt wel eens ergens over. Dat is ook prima. Dat betekent dat je verschillende mogelijkheden, ideeën en misschien ook gevoelens van anderen meeneemt in je beslissing. Maar soms slaat twijfelen over in iets wat maar niet ophoudt. Dat alles even belangrijk lijkt. Dan kom je klem te zitten tussen de verschillende bezwaren en belangen en verlangens die in conflict zijn met elkaar. Dat kost een berg energie! Terwijl je eigenlijk, als je de juiste vragen stelt, even naar binnen gaat best wel weet wat voor jou het beste is.

Hoe voel je wat je diep van binnen voelt? Hoe kom je er achter wat je eigenlijk al weet?

Wat het misschien kan verduidelijken is dat je je denken en het weten kunt uitsplitsen. Je denken gebeurt in je brein. Heel handig om van A naar B te gaan en om het praktisch in te zetten voor alledaagse zaken. Je weten komt vanuit iets groters. Laten we het “het grote weten” noemen. Het grote weten is allesomvattend. Het verleden, het nu, de toekomst, jouw belangen en verlangens en die van anderen en de planeet.

Maar hoe kom je in contact met dat grote weten? Hoe sla je het “kleine brein” over? Je kunt je terugtrekken in een grot of op een berg en mediteren tot je kleine brein eindelijk stopt met kletsen. Maar als jouw leven een beetje lijkt op dat van mij dan ligt die keuze niet zo voor de hand.

Mij helpt het om me af te stemmen op wat er in mijn lichaam gebeurt op het moment dat ik een vraag stel en de verschillende mogelijke opties afweegt. Stel je voor dat je een nieuwe uitdaging zoekt. Dat zou bijvoorbeeld een opleiding kunnen zijn. Maar je twijfelt omdat je leven er wel even anders door gaat uit zien. Misschien moet je op school wat taken uit handen geven en belast je je collega’s er mee. Misschien moet je meer opvang voor je kinderen regelen. Misschien past deze opleiding helemaal niet bij jou of bij het werk dat je nu doet, maar zijn er andere belangen die je toch een richting op duwen. Dan kun je klem komen te zitten en gaat je brein als een wasdroger linksom en rechtsom draaien. Om uit die wasdroger te kunnen stappen, heb ik de volgende oefening voor je uitgeschreven. Want je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde denken als waardoor het ontstaan is, zoals Einstein ooit mooi onder woorden bracht.

Een oefening om er achter te komen wat je weet:

Pak vier A4-tjes. Teken op de eerste een hoofd, op de tweede een hart, op de derde een lichaam en op de vierde een wereldbol met sterren eromheen. (het hoeven geen kunstwerken voor aan de muur te worden, als jij maar snapt wat het voorstelt) Leg de vellen op de grond. Het kan op een rijtje op volgorde maar het kan ook op willekeurige plek in de ruimte waar je bent.

Denk na over de vraag die je beantwoord wil hebben. Bijvoorbeeld: Is deze opleiding de juiste uitdaging voor mij? Of: wat gaat deze opleiding mij brengen, nu en in de toekomst? Of nog eenvoudiger: Wil ik deze opleiding gaan doen?

Ga vervolgens één voor één op de papieren staan. Neem per vel even de tijd en voel wat er in je lichaam gebeurt, ervaar wat er in je opkomt, merk je gedachten op als je daar staat.

Stap er even af, denk nog een keer aan je vraag en kijk of er het nodig is om de verschillende elementen nog een keer langs te gaan om te kijken of er nog iets is veranderd? Doe dat gerust nog één of twee keer. Liggen de papieren nog op de goede plek? Voel je de neiging om ze dichter bij elkaar te leggen of juist verder bij elkaar vandaan? Misschien heb je al na één ronde langs de verschillende delen duidelijk wat je wil.

Ik ben benieuwd naar wat deze oefening jou brengt. Levert het jou ook de rust en helderheid op die het mij gebracht heeft en vaak nog brengt? Heb je er nog hulp bij nodig of een vraag? Laat het mij weten in een reactie hieronder of via een persoonlijk bericht. Ik vind dat leuk om terug te horen.